NÆSTVEDFAN.DK

- GRØN NOSTALGI PÅ NETTET

NÆSTVEDFAN.DK

- GRØN NOSTALGI PÅ NETTET

NÆSTVEDFAN.DK

- GRØN NOSTALGI PÅ NETTET

NÆSTVEDFAN.DK

- GRØN NOSTALGI PÅ NETTET

Lagt på af Tim Toftegaard den 27-11-2016 kl. 00:00

Adventskalender: Næstved i Europa - Fortuna Düsseldorf (1973)

Billede

Julen står for døren og hver søndag frem til "den store aften" er der adventskalender her på siden. Temaet er Næstved i Europa Cuppen (kalenderen har tidligere været bragt på Næstvedfan.dk)...

Det er 43 år siden at Næstved deltog i Europa Cuppen for første gang. Det var onsdag den 19. september 1973 på Rheinstadion i Düsseldorf, hvor "de grønne" mødte Fortuna Düsseldorf.

Næstved leverede, ifølge Næstved Tidende, en af de største danske fodboldpræstationer i mange år ved kun at tabe med et enkelt mål til det vesttyske Bundesliga-mandskab, der vandt med 1-0.

"Sjældent har et Næstved-hold spillet så klogt, som tilfældet var i denne kamp, og spillerne gjorde samtidig heller ikke opgaven sværere end den var, ved hele tiden ikke at foretage sig noget uoverlagt, f.eks. hasarderede afleveringer, som ville betyde, at bolden ville gå tabt," skrev avisens Uffe Jensen dagen efter kampen, og han kunne videre berette:

"Det være sagt med det samme. Næstved havde ikke en eneste regulær scoringschance, men i den anden ende af banen har Næstveds målmand, John Hansen, også været med i kampe, hvor han har haft mere at bestille, end tilfældet var mod Fortuna Düsseldorf. John Hansen var dog en af Næstveds store spillere, og to gange reddede han helt fantastisk..."

Optimismen var stor hos Næstved-træner Ejner Olsen efter kampen. Han spåede et godt resultat i returkampen på hjemmebane 14 dage senere.

- Vi er bestemt ikke uden chance på hjemmebane mod vesttyskerne, og jeg er af den opfattelse, at vi nok skal vinde... Taktikken fungerede perfekt, og forsvaret stod først og fremmest sin prøve ved ikke at tillade de vesttyske angribere at komme på skudhold, men hele holdet skal roses for en storslået indsats, udtalte Ejner Olsen til Næstved Tidende.

Næstveds Ole Kissum måtte i øvrigt udgå med et brækket ben efter 35 minutters spil.

Fortuna Düsseldorf - Næstved 1-0 (0-0)
1-0 Fred Hesse (53.)
7.500 tilskuere - Rheinstadion, Düsseldorf

Næstved benyttede følgende spillere: John Hansen, Flemming Hansen, Jørgen Clausen, Gert Clausen, Ole Kissum, Ole Rasmussen, Svend E. Christensen, Ole Andersen, Torben Andersn, Kurt Ottosen, Benny Nielsen, Bent Olsen og Emil Jensen.

- - - - - - - - - -

Onsdag den 3. oktober 1973 spillede Næstved returkamp mod vesttyske Fortuna Düsseldorf hjemme på Næstved Stadion. Kampen endte uafgjort 2-2 og dermed sluttede "de grønnes" første deltagelse i UEFA Cuppen i første runde med et samlet nederlag på 2-3.

"Selv om Næstved måtte forlade UEFA-turneringen allerede efter første omgang, må holdets deltagelse - i hvert fald set med danske øjne - betegnes som en succes. Ved først at klare et knebent nederlag på 1-0 mod Fortuna Düsseldorf på vesttysk grund havde Næstved sørget for, der kunne blive spænding om returkampen, og det tør nok siges, at der blev. I onsdagens andet opgør mellem de to klubber skulle Næstved blot have haft Fru Fortuna - ikke Fortuna (Düsseldorf) - mere på sin side, så var vesttyskerne ikke sluppet videre," skrev Næstved Tidende om kampen.

Det havde ikke været ufortjent, hvis Næstved havde taget kampens føring. Først havde Gert Clausen et skud, der snittede overlæggeren. Derefter fik Keld Bak bolden forbi tyskernes målmand, men skuddet blev desværre reddet på stregen af en markspiller. Det blev i stedet Fortuna Düsseldorf, der kom først på tavlen. Det skete ti minutter før pausen, da Wolfgang Seel passerede John Hansen i Næstved-målet fra 30 meters afstand.

- Jeg så til min rædsel, at bolden pludselig dykkede. Jeg havde ellers beregnet den til at gå flere meter over målet. Deres andet mål var også en foræring. Herzogs forsøg havde aldrig givet bonus, hvis ikke bolden havde ramt et ben på vejen og skiftet retning, fortalte John Hansen til Ekstra Bladet, hvor følgende kunne læses dagen efter kampen:

"Der går ofte inflation i undskyldninger, når danske hold taber til udenlandske professionelle mandskaber, men Næstveds var værdiførte. Og det understreges af holdets to fuldtræffere. Bent Olsen udlignede til 1-1 lige efter pausen, og i kampens sidste minut sørgede Kurt Ottosen for, at de 90 minutter også fik et lille strejf af retfærdighed over sig."

Næstved - Fortuna Düsseldorf 2-2 (0-1)
0-1 Wolfgang Seel (35.)
1-1 Bent Olsen (51.)
1-2 Dieter Herzog (71.)
2-2 Kurt Ottosen (89.)
6.685 tilskuere - Næstved Stadion

Næstved benyttede følgende spillere: John Hansen, Steen Olsen, Niels Elmer Hansen, Jørgen Clausen, Gert Clausen, Ole Rasmussen, Svend E. Christensen, Ole Andersen, Bent Olsen, Keld Bak, Benny Nielsen, Flemming Hansen og Kurt Ottosen.

I næste uge: Adventskalender 2. del: Næstved - Racing White (1976)

Læs også

Årbøger i galleri 16-10-2017 kl. 00:00

Årbøger i galleri

Siden med fodboldbøger er opdateret. De ligger fremover i et galleri, hvor det er muligt at bladre mellem siderne. Bøgerne er beskåret i sideantal, så kun sider om/med Næstved kan...

Kampprogrammer i galleri 07-10-2017 kl. 00:00

Kampprogrammer i galleri

Siden med gamle kampprogrammer er opdateret. Programmerne ligger fremover i et galleri, hvor man kan bladre fra side til side. Hovedparten af programmerne er beskåret i sideantal. De er scannet...

Flere "grønne" reklamer er tilføjet 02-10-2017 kl. 00:00

Flere "grønne" reklamer er tilføjet

Der er tilføjet seks "grønne" reklamer fra blandt andre Næstved Tidende og Næstved Is under menupunktet "Diverse".

Siden med "grønne" reklamer er opdateret 30-08-2017 kl. 00:00

Siden med "grønne" reklamer er opdateret

Der er tilføjet tre reklamer under menupunktet "Grønne" reklamer. De er markeret med *NY*. Find dem oppe menuen under "Diverse".

Nye (gamle) kampannoncer 13-08-2017 kl. 00:00

Nye (gamle) kampannoncer

Der er tilføjet nyt under "Kampannoncer", som findes i menuen under "Diverse".

Nu også med autografer... 20-05-2017 kl. 00:00

Nu også med autografer...

Siden er tilføjet en ny undermenu med autografer. Se mere under "Diverse". Under hver spiller (og en enkelt træner) ses perioden, hvor den enkelte har repræsenteret "de grønne". Det er...

Billeder tilføjet under "Diverse billeder" 07-04-2017 kl. 00:00

Billeder tilføjet under "Diverse billeder"

Der er tilføjet fire nye billeder under menupunktet "Diverse billeder". Tre styk fra 1995 og et enkelt fra 1996 (alle markeret med *NY*). Find dem oppe i menuen under fanebladet...

Siden med "grønne" reklamer er opdateret 09-03-2017 kl. 00:00

Siden med "grønne" reklamer er opdateret

Der er tilføjet seks nye reklamer på siden med "grønne" reklamer. Blandt andet et par af de klassiske Faxe Kondi-reklamer. Find dem oppe i menuen under fanebladet "Diverse".

Diverse rettelser 06-03-2017 kl. 00:00

Diverse rettelser

Jeg har erfaret at gallerier og tekst kan se anderledes ud på andre computere (inkl. tablets og smartphones) end det gør på min egen maskine. Jeg har derfor rettet teksten...

Velkommen til den nye udgave af Næstvedfan.dk 01-03-2017 kl. 00:00

Velkommen til den nye udgave af Næstvedfan.dk

Så er den nye udgave af Næstvedfan.dk endelig online... velkommen til! Det grønne fodboldmuseum er udvidet med en større menu og mange nye (gamle) ting og sager. Kig jer omkring...